5. 8. 2019 - Rady a tipy

Celý den sedět u počítače není vůbec nic zdravého. Říká to nejen spousta fyzioterapeutů, ale i lidé, kteří takto pracují. Stále více lidí si začíná uvědomovat, jak důležité je dopřát si během pracovní doby chvíle strávené vestoje. Díky stolům s polohovatelnou deskou máte možnost naslouchat svému tělu a měnit pracovní pozici podle potřeby. Když budete už „přesezení“, tak si k práci můžete jednoduše stoupnout. To platí i v opačném případě.

Střídání poloh

„Je důležité, abyste během dne střídali polohu vsedě a vestoje,“ říkají fyzioterapeuti. „Výhodou stoje je určitě fyziologicky přirozenější postavení páteře a kloubů.“ Zdravotních rizik spojených se sedavým zaměstnáním je mnoho a některá z nich jsou opravdu závažná. Zajímavé je, že časté sezení škodí také lidem, kteří jinak žijí velmi zdravým a aktivním způsobem. Čím méně času strávíte sezením bez možnosti protažení, tím menšímu riziku kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky se vystavujete.

Při práci vestoje se častěji pohybujete, což vede ke zvýšenému výdeji energie, spalování kalorií a snižování nadváhy. Zapojujete více svalových partií nežli v běžném sedu, který nadměrně namáhá šíjové svalstvo. Dobře se přemýšlí a koncentrace vydrží déle. Mnoha lidem to vestoje lépe a vytrvaleji myslí; soustředění je delší a hlubší. Práci vestoje prý upřednostňovali Hemingway, Masaryk, Churchill, da Vinci, Napoleon, Goethe, Nabokov, Jefferson…

Stát při práci s počítačem má smysl jen při kombinaci se sezením, střídání pozic je přitom optimální alespoň jednou za hodinu. „Při dlouhém stání může dojít rychleji k únavě svalového aparátu a následnému zavěšení se do vazivových struktur v oblasti páteře a pánve, jejich přetížení a k bolesti,“ upozorňují fyzioterapeuti. Příliš časté stání pak tedy může mít nakonec i negativní účinek.

Výběr stavitelného stolu

Máte na výběr ze dvou variant – elektricky stavitelný stůl, nebo manuálně stavitelný stůl.

Elektricky stavitelné stoly

Nastavení výšky má samozřejmě na starosti elektromotor. Zmáčknete jedno tlačítko a stůl jede nahoru. Zmáčknete jiné tlačítko a tentokrát jede dolů. Ovládání je skutečně prosté, ovladač se nachází pod stolovou deskou. Některé ovladače si dokonce pamatují i Vaše oblíbené pozice.

Celý chod je tichý, nemusíte se tak obávat nechtěného rámusu v kanceláři. I v té nejvyšší poloze bude Váš stůl pořád stejně pevný a stabilní. Rozjezd i dojezd při nastavování výšky je plynulý, nedojde tedy k nějakému posunu věcí ležících na stole.

Elektricky stavitelné stoly MOTION pochází z České republiky. Pro tyto stoly je charakteristická jednoduchá konstrukce s teleskopickým nastavitelným žlabem spojujícím obě stolové nohy. MOTION ERGO pak mimo elektricky nastavitelnou výšku nabízí i ergonomicky tvarovanou desku stolu.

Manuálně stavitelné stoly

Zde si výšku nastavujete sami – ručně. Exkluzivní výškově stavitelné stoly vyrábí firma Leuwico, která se na trhu objevila již téměř před 100 lety. Produkty Leuwico obecně vynikají kvalitou, stabilitou a dlouhou životností.

Leuwico GO2 Basic je nová generace výškově nastavitelných stolů. Ruční nastavení Leuwico H1 / H2 je jedinečné svou rychlostí a jednoduchostí použití. Nastavení pro Vás ideální výšky Vám zabere pouhých pár sekund. Jednoduše uvolníte spouštěč a začnete posouvat s deskou podle Vašich přání.

Ruční nastavení je naprosto tiché a nevyžaduje žádný pohon ani údržbu. Zvedací mechanismus H2 je oproti H1 opatřen protizávažím a regulací hmotnosti. Umožňuje tedy nastavit zdvih stolu individuálně dle zatížení stolu.

Leuwico GO2 basic lze ze široké nabídky doplňkového příslušenství doplnit podle Vašich požadavků. Mimo různých řešení pro kabely si stůl můžete vybavit například i držáky počítačů.

Koukněte se na video, kde je srovnána rychlost ručního nastavení Leuwico H2, motorového nastavení Leuwico a běžného motorového nastavení.

Video: porovnání rychlostí zdvihu u ručního nastavení H2 a motorového nastavení Leuwico a běžného motorového nastavení

V K + V Interier v Českých Budějovicích můžete navštívit naši pobočku, kde Vám s výběrem rádi pomůžeme. A nejen stolu, ale i veškerého kancelářského nábytku. Spojit se s námi můžete i na telefonním čísle 608 333 680.