25. 4. 2019 - Rady a tipy

Určitě se alespoň jednou každému stalo, že se i přes veškerou snahu nedokázal soustředit na práci a plnění úkolů bylo na bodu mrazu. Ať už jste tenkrát vstali špatnou nohou nebo počasí venku zrovna moc nepřálo, nemusí být vždy chyba jen u Vás. Jak vypadá Vaše pracovní prostředí? Máte kolem sebe barvy, ornamenty, obrázky nebo místo, kde si můžete alespoň na pár minut oddychnout a odpočinout si?

Prostředí

Bílé stěny, hnědé stoly a skříně, černý koberec? Je tohle vše, co vidíte kolem sebe celou pracovní dobu? Práce není vězení, proto byste se tak ani neměli cítit. Výběrem správného kancelářského nábytku vše jen začíná. Je důležité, aby měl každý kus stejnou barvu, vzor nebo styl. Slaďte to! Nebojte se barev. Každá barva má na psychiku své specifické účinky. Žlutá podpoří schopnost učit se, zelená uvolní...

Každý má své místo

Nikomu není příjemné, když jeho pracovní postup sleduje dalších sto očí za ním. Je důležité mít uspořádané své pracovní místo tak, abyste se cítili příjemně a měli alespoň pocit soukromí. Také se nebojte vylepšit si svůj pracovní kout osobními věcmi. Například rodinnou fotografií, květinou (nezapomeňte vybrat pokojovou rostlinu, která přežije Vaši péči), obrázkem nebo kalendářem s vtipy. Nebojte se, vyzkoušet cokoliv, abyste se cítili příjemněji, zkrátka jako doma.

Narovnejte se

Pokud trávíte v práci celých 8 hodin „na zadku“, výběr správné židle je velmi důležitý. Dnes už existuje nespočetné množství kancelářských židlí, u kterých si nemusíte nastavovat pouze výšku svého sezení, ale také bederní opěrky, podhlavníku či područek.

Samozřejmě mít nastavenou židli tak, aby se Vám sedělo příjemně, je podstatné, ale pořád dbejte na to,  jak přesně sedíte. Pokud jste při práci shrbení, skoro ležíte a koukáte na obrazovku, která je 10 cm od Vašich očí, tak to Vašemu tělu zaručeně neprospěje. Nebojte se sezení v kancelářské židli střídat se sezením na balónu nebo balančním taburetu. Narušením stereotypu ulehčíte hýždím, bedernímu svalstvu a zpevníte si zádové svalstvo.

I mozek chce přestávky

Topíte se v práci, nic nestíháte a přeskakujete od jedné věci k druhé, jen aby se úkoly alespoň maličko pohnuly z místa?  Všichni jsme jen lidé a každý sám ví, že pokud jsme ve stresu, práce prostě nepůjde. Je důležité začít postupně a od jednoho úkolu se posouvat k druhému. Pokud necháte práci nedokončenou a vrhnete se na jinou, stále Vám bude v hlavě hrát ten tichý hlásek, že není hotovo, a už nevěnujete všechnu pozornost na tu činnost, kterou potřebujete.

Dělejte si přestávky, klidně každou půl hodinu – hodinu. Odpoutejte oči od počítače, vstaňte od stolu, projděte se, nadýchejte čerstvého vzduchu, odpočiňte si. Využijte třeba i toho, že jste v kuchyňce sami a zadřepujte si, protáhněte nebo si udělejte pár kliků. Sami pak poznáte, že nápady přijdou sami a věřte, že se budete cítit mnohem lépe.

Motivujte se

Máte důvod, proč zrovna v takové práci pracujete. Nastoupili jste, protože se jedná o Vaši vysněnou práci? Potřebujete si vydělat? Kolegové už jsou prakticky Vaše rodina? Ať už máte důvody jakékoliv, pamatujte se na ně. Nebojte se, snít o svém karierním růstu, nově koupeném autě nebo skleničce dobrého pití, která Vás po práci příjemně osvěží. Hlavně dělejte to, co Vás baví. Nikdo nebude dobrý v práci, ke které má odpor.