27. 5. 2019 - Rady a tipy

V dnešní době se vlivem sedavého zaměstnání velmi rozmohly problémy s bolavými zády. Především pak lidé, kteří denně pracují několik hodin v kanceláři na počítači znají tyto potíže velmi dobře. A netrápí je jen záda, sedavý způsob života s sebou přináší celou řadu zdravotních problémů. A jedním ze způsobů, jak svému tělu trochu pomoci, je pořídit si pro práci kvalitní židli.

Nastavte si správnou výšku

Základem je pohodlná židle s nastavitelnou výškou sedáku. Ten byste měli nastavit do takové výše, abyste mohli položit ruce na klávesnici nebo desku stolu, přičemž by předloktí měla být přibližně ve vodorovné poloze a lokty byste měli mít u těla, ohnuté přibližně do pravého (nebo o málo většího) úhlu.

Mírný záklon je vítaný

Podle nejnovějších výzkumů se doporučuje sezení v úhlu 100 až 110 stupňů, jež zatěžuje meziobratlové ploténky výrazně méně než dříve doporučované sezení ve vzpřímené poloze (90 stupňů). Opěrka kancelářské židle by vám měla sahat minimálně k ramenům, může však být opatřena i zvýšeným podhlavníkem. Vhodná je také mírná pohyblivost opěrky, aby vám nebránila v pohybu a umožnila vám i mírný záklon.

Ideální jsou nastavitelné područky

Ideální zdravotní židle by měla mít výškově nastavitelné područky, jelikož při psaní na klávesnici či manipulaci s myší by zápěstí měla být v jedné přímce s předloktím. Pokud ale vaše židle nastavitelnými područkami nedisponuje, nezoufejte, pořád můžete sáhnout po podložkách pod zápěstí.

Důležitá je stabilita

Správná kancelářská židle by měla mít stabilní pětiramennou základnu opatřenou kolečky, jež by se měla lehce pohybovat. Stejně tak ale potřebujete stabilitu i vy, zapomeňte tedy na křížení nohou, široký posed s nohama do písmene V odlehčuje oblasti boků a stehen a napomáhá přirozenému oběhu krve a lymfy v těle.

Výběr podle postavy

Každý z nás je jedinečný, a proto si zaslouží i jedinečnou židli, která vyhovuje právě jeho typu postavy, tedy především její výšce a „šířce“. U nás v K + V Interier, prodejně kancelářského nábytku v Českých Budějovicích, vám s výběrem té nejvhodnější varianty rádi poradíme. A nejen s výběrem správné židle! Ale i s dalšími druhy kancelářského nábytku jako jsou stoly, kancelářské paravány, zásuvkové kontejnery a dalším vybavením. Tak přijďte, těšíme se na vás!