20. 1. 2020 - Rady a tipy

Pracujete v kanceláři, či máte jiné sedavé zaměstnání? Pokud ano, tak jistě víte, že 8 hodin každý den sedět na stejné židli může být velice náročné a bolestivé. Jak je možné celý den sedět a stejně cítit bolesti, nebo se potýkat se zdravotními problémy?

Pracujete v kanceláři, či máte jiné sedavé zaměstnání? Pokud ano, tak jistě víte, že 8 hodin každý den sedět na stejné židli může být velice náročné a bolestivé. Jak je možné celý den sedět a stejně cítit bolesti, nebo se potýkat se zdravotními problémy? Tyto nepříjemné záležitosti mohou mít více původů, ale zejména hlavní důvody jsou sezení na jedné špatné židli v jedné poloze.

Připravili jsme pro vás jednoduchého průvodce, jak správně sedět u počítače a předejít nežádoucím zdravotním problémům. 

  1. Při sezení na židli byste měli tlačit vaše boky co nejvíce dozadu (do opěrky židle).  
  2. Výška židle by měla být nastavena tak, aby vaše chodidla byla položena na podlaze rovně a kolena byla ve stejné, nebo mírně nižší pozici než vaše boky.
  3. Máte-li loketní opěrky, nastavte je tak, aby vaše ramena byla uvolněná.
  4. Výška stolu by měla být ve stejné výši vašich loktů. 
  5. Během dne se snažte měnit polohu těla. Vyzkoušejte chvilku sedět v záklonu, chvilku v předklonu a také rovně. 
  6. Nezapomínejte na umístění monitoru a vzdálenosti od vašich očí. Ta by měla být 50 - 70 cm. 
  7. Dávejte si pravidelné pauzy na protažení a rozhýbání těla. Každých 45 minut byste se měli zvednout ze židle a  protáhnout se, či projít a dojít si například pro kávu. 

Pokud budete dodržovat tyto instrukce, budete mít z části vyhráno. Druhá část je správná kancelářská židle. Výběr správné kancelářské židle může být někdy oříškem. 

Při výběru správné kancelářské židle doporučujeme přečíst článek jak vybrat správnou kancelářskou židli, kde se dozvíte zajímavé rady a tipy, které vám jistě při výběru židlí do kanceláře pomohou, nebo navštivte naši pobočku K + V Interier v Českých Budějovicích a společně pro Vás vymyslíme ideální řešení vaší nové kancelářské židle. 

PS: Pokud je Vám cizí naše terminologie týkající se jednotlivých komponent kancelářských křesel, otevřete si slovníček pojmů, kde všechny termíny najdete.