30. 4. 2021 - Rady a tipy

Poslední rok je ve znamení “home office”. Tento režim ovšem zdaleka nevyhovuje každému. Jen málokdo má totiž doma prostředí, které se rovná tomu kancelářskému. A i přes to, že jste někdo, komu domácí prostředí bez ostatních pracovníků s vlastním rozvržením času vyhovuje, můžete strádat po technické stránce.

V minulém článku jsme Vám pověděli, jakých návyků se pro produktivní práci na home office držet. Jedním z nich byla příprava a udržování ideálního pracovního prostředí. Jak si takové prostředí ovšem po technické stránce zařídit tak, aby Vás nebolela záda, seděli jste ve správném posedu bez nutnosti každých 10 minut vstávat pro protažení a Vaše oči netrpěly mžouráním do monitoru na moc blízkou nebo naopak dalekou vzdálenost?

Správný stůl je základ

Beze stolu, na kterém Vaše práce doslova stojí to nepůjde. Jak už víte z minulého článku, pracovat na home office z postele či na gauči u televize se nevyplácí. Proto je potřeba mít pořádný pracovní stůl. Takový stůl by ovšem měl mít parametry, které budou přesné pro Vaše poměry a Vaši práci. Pokud například pracujete celý den na počítači, měl by stůl parametricky vypadat právě takto:

  1. Při sedu by měla být výška desky stolu totožná s výškou loktů.
  2. Předloktí a nadloktí by mělo svírat úhel 90°.
  3. Výška stolu by měla být (u průměrného člověka) cca 75 cm nad podlahou, u žen o něco méně.

Ideální je ovšem mít možnost úpravy pracovního prostředí kdykoliv, kdy se Vám zachce. Od věci ani není mít možnost si u práce stoupnou.
Proto Vám můžeme nabídnout výškově nastavitelné stoly, které disponují nastavením výšky pomocí elektromotoru. Pod stolovou deskou se totiž nachází tlačítka pro ovládání stolu. Některé stoly z této kategorie dokonce mají paměťový systém, díky kterému si můžete uložit oblíbené pozice.

Ke správnému stolu patří správná židle

Stejně jako stůl, i židle by měla odpovídat Vašim fyzickým parametrům. Židle by měla mít možnost výškového nastavení a měla by umožňovat vzpřímené držení zad. Pohodlné sezení ovlivňuje ale také její pohyblivost a tuhost konstrukce. Velmi důležité je také to, aby měla synchronní mechanismus, který vám umožní ji naklápět dozadu, ideálně až do skoro lehnutí. S náklonem se zároveň musí zvětšovat úhel mezi sedákem a opěradlem. Sedák by se měl zároveň mírně zaklonit dozadu.

Při výběru židle také dbejte na to, aby měla tvarovatelný opěrák zad, tzn. aby měla vyboulení v oblasti bederních obratlů. Bederní opěrka by měla kopírovat tvar vašich zad. Důležitý je též dobře tvarovaný sedák, který by neměl při poloze vleže stlačovat stehna zespodu. Zároveň by měl sedák bránit v klouzání dopředu.

Takové kancelářské židle najdete zde.

Jak chránit oči před světlem z monitoru?

Není pravdou, že máte “zkažené oči od počítače”. Ovšem je pravdou, že je můžete mít zkažené nesprávným nastavením vzdálenosti očí od počítače.

Vzdálenost monitoru od očí by totiž měla být zhruba 45 - 70 cm. Střed obrazovky by měl být asi 20°- 35° pod horizontální osou očí a horní hrana mírně nad horizontální osou očí. Jestliže nosíte brýle, dbejte na to, aby vám neklouzaly z nosu.

Jak vidíte, zařídit vhodné pracovní podmínky není vždy nejjednodušší, proto můžete využít služby naší firmy K + V Interier. Vaše prostory si zaměříme, po konzultaci s Vámi doporučíme nejvhodnější vybavení a zpracujeme třeba i 3D vizualizaci zdarma.

Kontaktovat nás můžete na telefonním čísle 608 333 688, nebo emailu sk@kvi.cz a rádi Vám poradíme.