10. 5. 2021 - Rady a tipy

Většina firem si neuvědomuje, proč je správný design kanceláře důležitý a co víc, většina kancelářských designérů neví, proč je odpočinkové místo v kanceláři vlastně nutné.

Prvně je důležité zmínit, že by odpočinkové místo v kanceláři mělo sloužit výhradně pro krátké přestávky. Přestávky, při kterých pracovník opustí obklopující myšlenky svého aktuálního zaměstnání a dopřeje odpočinek mozku i očím (obzvláště pokud pracuje s počítačem). Výzkum dokázal, že dokonce i pouhých 8 minut zdřímnutí s nohama vyvýšenýma nad úroveň srdce pomůže zdravému pracovníkovi vrátit výkonnost do stejné fáze, jako když byl čerstvě odpočinutý a nadšený do práce.

Takové pracovní nasazení s pauzami může být pro firmu mnohonásobně přínosnější než kontinuální, ovšem neproduktivní práce. Toto platí nejen u kreativní práce, ale i u situací jako je například obchodní jednání nebo delší repetitivní práce. Jen si představte, o kolik úspěšnější by mohl být Váš obchodník, kdyby si před každým klíčovým hovorem pročistil hlavu a “dobil baterky”.

Jak by takové odpočinkové místo v kanceláři mělo vypadat?

Spousta zahraničních firem v dnešní době disponuje takzvanými “nap-pody”. Tedy uzavřenou malou místností s postelí a zatmavenými okny. V některých kancelářích velkých firem jako například Google či facebook můžeme dokonce nalézt i takovouto formu jakési kabiny s lehátkem. (viz. obrázek dole v galerii od Z22, pod licencí CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Bohužel, toto není ve většině firmách v České republice v současné době myslitelné. Vy si ovšem dokážete poradit a podobnou náhražku navrhnout i ve své kanceláři. Takovou náhražkou může být například jednací místnost, kterou si zarezervujete nebo spíše domluvíte předem, tak aby Vás při čerpání energie nikdo nerušil. Pokud je Váš šéf benevolentnější, mohlo by být možné zařídit speciální místo či koutek, který bude splňovat následující požadavky:

  • Bude disponovat gaučem nebo jiným nábytkem s možností lehnout si a vyvýšit nohy nad úroveň srdce.
  • Bude na tomto místě klid.
  • Bude na tomto místě možnost ztlumit světlo a nejlépe i vyvětrat.

Pokud již na prvním bodě strádáte, budete si muset poradit nějak jinak. Improvizovaným odpočinkovým místem může být i rozprostřený ručník na zemi s židlí pro podepření nohou.

Jak vidíte, zařídit vhodné pracovní podmínky není vždy nejjednodušší, proto můžete využít služby naší firmy K + V Interier. Vaše prostory si zaměříme, po konzultaci s Vámi doporučíme nejvhodnější vybavení a zpracujeme třeba i 3D vizualizaci zdarma.

Kontaktovat nás můžete na telefonním čísle 608 333 688, nebo emailu sk@kvi.cz a rádi Vám poradíme.