1. 7. 2021 - Rady a tipy

V kanceláři dnes tráví spousta lidí opravdu hodně času. Někdo dokonce víc než doma. Navíc je zde důležité podávat dobré pracovní výkony. Každý z nás je jiný a každému k produktivitě a vnitřní pohodě pomáhá něco jiného.

Někdo potřebuje klid, někomu naopak vyhovuje hudba. Někdo vyžaduje kancelář vybavenou moderním nábytkem a vkusnými dekoracemi. Někomu stačí třeba jen dobrá káva.  Stále nemůžete najít svoje optimální pracovní prostředí nebo chcete prostě jen změnu? Zařiďte si kancelář podle feng shui, tradičního čínského učení, které se snaží o nastolení harmonie v prostoru.

Kde by kancelář měla být?

Základním stavebním kamenem je už samotné umístění kanceláře v budově pro danou funkci. Šéfové by například měli mít kancelář co nejdále od vstupu. Jinak je zde riziko, že nebudou mít rozhodující postavení ve firmě. Jižní strana budovy je vhodná pro obchod a marketing, protože podporuje kreativitu. Lidem, kteří pracují ve finanční oblasti se bude zase nejlépe dařit na západní straně.

Dejte si pozor, kde máte kancelářský stůl

Velmi důležité je postavení kancelářského stolu. Ten by měl být co nejdál ode dveří. Mělo by od něj být vidět na celou místnost a třeba i ven z okna. Člověk by neměl sedět zády ke dveřím a určitě by neměl před sebou vidět jen zeď, ale mít opravdu rozhled. U tvaru kancelářského stolu je důležité, že by neměl být do tvaru písmene L.  Měl by ale být dostatečně velký. Ke stolu patří neodmyslitelně i kancelářská židle. Zde se doporučuje, aby židle měla vysoké opěradlo tak, aby bylo možné si o něj opřít celá záda.

Samozřejmostí je pořádek. Své místo by zde měli mít pouze věci, které denně používáte. Stohy papírů brzdí tok energie, proto je vhodné je mít umístěné v zásuvkách, skříňkách nebo poličkách. Myslete proto také na dostatek úložných prostorů a nezapomeňte ani na různé doplňky.

Nechte kancelář rozkvést

Podle feng shui živé rostliny přináší pozitivní energii. Úplně nejlepší jsou navíc rostliny s oblými listy. Nahraďte proto umělé květiny nebo třeba uschlé květiny, které už nic nezachrání živými rostlinami. Ne všechny jsou ale vhodné. Pozor si dejte třeba na kaktusy a rostliny, které mají trny. Možná si říkáte proč, když zrovna kaktusům se nemusí věnovat tolik péče. Důvodem je to, že ostny/trny vyzařují silnou negativní energii.

Vyberte si, co potřebujete

Každý předmět v místnosti má nějaký význam. Umístěte si do kanceláře předměty, které vám do života přitáhnou věci, které zrovna potřebujete.

  • Bohatství – počítač, černá a zlatá barva, dražší dekorace, květiny
  • Partnerství – posezení pro návštěvy, obrazy kolektivu/podaných rukou…
  • Cíle – diplomy, symboly osobních pracovních cílů nebo cílů firmy
  • Vědění – knihy, časopisy, symboly moudrosti (například sova)
  • Kariéra – voda, obraz cesty

Při provádění změn v kanceláři se doporučuje postupovat pomalu postupně krok za krokem a nedělat všechny změny naráz. Sledovat dopady jednotlivých změn na produktivitu, náladu, plnění cílů, množství energie a podle toho se pak zaměřit na další změny.

Na feng shui experti nejsme, o to více jsme specialisté na kvalitní a správný kancelářský nábytek, a s tím Vám můžeme pomoci nad Vaše očekávání.

Pokud se potřebujete poradit při výběru správného nábytku neváhejte se na nás obrátit a využít služeb naší firmy K + V Interier. Kontaktovat nás můžete na telefonním čísle 608 333 688 nebo emailu sk@kvi.cz . Můžete také zajít do naší prodejny K + V Interier v Českých Budějovicích, kde Vám rádi osobně poradíme.