8. 6. 2020 - Rady a tipy

Věděli jste, že stání po dobu pouhých 15 minut během jedné hodiny s sebou přináší dobré zdravotní benefity? Dle ergonomických specialistů je pro lidské tělo nepřirozené nacházet se po delší dobu ve stejné pozici a nejlépe funguje v pohybu. Je tedy pochopitelné, že 8 a více hodin nepřetržité práce za počítačem dá našemu tělu zabrat. Může dokonce způsobit dlouhodobé zdravotní potíže. Jak ale zabránit nekonečnému sezení při práci za počítačem?

Výškově stavitelné stoly Vám dovolují snáze změnit pozici při práci ze sedu do stoje a naopak. Dále umožňují nastavit si správnou výšku stolu tak, aby při sedu netrpěla Vaše záda, ramena ani lokty. Nutně to nemusí znamenat stát na nohou celý den, což při výkonu některých úkolů ani není možné, ale častější změna pozic během dne je doporučována a může Vaše tělo ovlivnit v mnoha aspektech:

1. Bude Vám to lépe myslet

Během pracovního dne se často vyskytují úkoly, které musí být splněny velmi rychle. Ideálně, aby byl Váš mozek vždy připraven a schopný na ně reagovat. Experti tvrdí, že při stání se mozková aktivita zvýší až o 20 %. Nachází-li se Vaše tělo ve stejné pozici, bude tělem proudit nedostatečně okysličená krev a následně bude zpomalovat mozkové funkce. Zaměstnanci, kteří střídají pozici sedu a stoje, budou disponovat větším množstvím energie a zaznamenávat snížení únavy.

2. Předejdete nebo zmírníte bolesti zad

Během příliš dlouhého sezení je váha Vašeho těla nerovnoměrně přenesená na páteř. Akutní bolesti zad, které se v poslední době začaly často objevovat i u mladých lidí, mohou být způsobeny stresem, mentálními problémy nebo právě špatným držením těla. Střídáním pozic ulevíte nejen Vaší páteři, ale i svalům kolem ní a nebudete tak zbytečně riskovat bolesti zad.

3. Zrychlíte svůj krevní oběh

Pokud je naše tělo neaktivní, sníží se tepová frekvence a rychlost krevního oběhu se logicky zpomalí. To může vést k otokům kotníků a křečovým žilám. Tepová frekvence sedícího člověka se pohybuje kolem 70–80 tepů za minutu. Při stání se tepová frekvence mírně zvýší, typicky o 10–15 tepů za minutu, aby tělo zachovalo přítok krve do mozku a srdce.

4. Ušetříte čas

Jak je již známo, díky efektivní práci dosáhnete lepší produktivity, která s sebou přináší lepší pracovní výsledky. Bylo odhadnuto, že výškové stavitelné stoly zvyšují produktivitu zhruba o 10 %. Představte si tedy, že místo 40 hodin strávených nad projektem, nad ním strávíte pouze 36. A 4 hodiny času, je polovina standardní pracovní doby!

5. Konverzace budou smysluplnější

Behaviorální studie vědců z univerzity v Missouri dokazuje, že lidé komunikují lépe pokud stojí než v sedě. V tzv. standing meetings je hlas mluvící osoby plnější, dynamičtější a tedy přesvědčivější. Ve stoje si také pravděpodobně nedáte kávu, díky které se schůzky mohou zbytečně protahovat. Tyto výhody mohou výrazně urychlit schůzky nebo telefonní hovory a Vy budete mít tak více času na důležitější práci.

Z jakých výškově stavitelných stolů si můžete vybírat?

Máte na výběr nejméně ze dvou možností. Pokud jste nadšenci elektroniky nebo jen preferujete jednodušší způsoby řešení, zaujme Vás varianta nastavování pomocí tlačítek - Elektricky stavitelné stoly. Pokud dáváte přednost spíše manuálnímu řešení, je tu varianta Manuálně nastavitelné stoly.

Elektricky stavitelné stoly fungují díky elektromotoru a nastavování výšky probíhá pomocí tlačítek pod stolovou deskou. Některé stoly dokonce disponují pamětí. Můžete si tak uložit Vaše oblíbená nastavení a při opakovaném nastavování určité výšky ušetřit čas.

Nemyslete si ale, že je manuální nastavování výrazně komplikovanější. Není. Ruční nastavení Leuwico totiž vyniká v jednoduchosti a rychlosti použití. S novou generací výškově stavitelných stolů Leuwico GO2 Basic bude přizpůsobení výšky stolu hračka. Nabídku výškově nastavitelných stolů si můžete prohlédnout zde. Také můžete zajít do naší prodejny K + V Interier v Českých Budějovicích, kde Vám s výběrem rádi poradíme. Kontaktovat nás také můžete na telefonním čísle 608 333 688.