1. 12. 2020 - Rady a tipy

Víte, že třetinu života prospíme a třetinu prosedíme? Je čas zvážit, zda zainvestovat do kvalitního kancelářského křesla.

Více, než 50 % Evropanů má problémy s bolestí zad. Je to tím, že většina z nás tráví podstatnou část pracovního dne vsedě. Za stolem, nebo před počítačem trávíme 6, 8 a někdy i více hodin denně, ročně je to až 1900 hodin. To je třetina našeho života.

Sedavý způsob života vede k mnoha zdravotním problémům - od obezity, bolesti zad a krku, po křečové žíly, nebo vysoký tlak. Přitom mnoha z těchto problémů lze předejít. Trpíte bolestmi zad? Možná je to tím, že nemáte kvalitní kancelářské křeslo.

Pokud máte sedavé zaměstnání, začněte vnímat své kancelářské křeslo ne jako pouhou židli, ale jako svůj pracovní nástroj. Nástroj, který Vám bude sloužit pouze ve chvíli, kdy ho bude možné přizpůsobit Vašim každodenním potřebám.

Mít kvalitní křeslo totiž není pouhým estetickým výstřelkem. Výzkum 4000 zaměstnanců užívajících kvalitní kancelářské křeslo ukázal šokující výsledky. Respektováním zásad ergonomie a používáním ergonomického kancelářského křesla jim klesl počet pracovních absencí o 75 %, dělali o 56 % méně chyb a rychlost práce se jim zvedla o 40 %. Dobře sedět není detail. Dobré kancelářské křeslo Vám doslova změní život.

Dalším neméně závažným důvodem, proč správně a zdravě sedět je dlouhodobá pracovní neschopnost, která je následkem špatného sezení při práci. A je otázkou pro každého, zda je lepší koupit pořádnou zdravotní židli nebo měsíc marodit, přijít o měsíční příjmy a, nebo nedělat práci pro firmu po dobu jednoho měsíce. Je jasné, že při průměrném platu v ČR kolem 34 000 Kč je židle zaplacená ani ne za jeden měsíc.

Víme, že vybrat v dnešní době kvalitní křeslo nebo pracovní židli není jednoduché. Trh je zahlcen zbožím nejrůznější ceny i kvality a vyznat se v nabídce umí často pouze specialista. My z K + V Interier naštěstí specialisté jsme a dáme Vám 5 tipů, jak správně vybrat kancelářské křeslo či kancelářskou židli. Přehledně a jednoduše.

PS: Pokud je Vám cizí naše terminologie týkající se jednotlivých komponent kancelářských křesel, otevřete si slovníček pojmů, kde všechny termíny najdete.

1. Vybírejte podle toho, kolik hodin denně na křesle trávíte

Sedíte maximálně 4 hodiny denně? Nemáte žádné problémy s páteří a žijete aktivním životem? V tom případě Vám stačí obyčejná kancelářská židle do 4000 Kč. Levnější kancelářské židle naleznete jednoduše na Heurece, nicméně tato kategorie židlí je méně vhodná pro delší práci. Poznáte je díky nižší záruce, méně masivní mechanice, levnějším komponentům a v rozdílu sezení, když je srovnáte se sezením v kvalitnějším výrobku.

Nejlevnější kancelářská židle mají pouze základní výbavu a disponují např.:

  • výškově nastavitelným sedákem
  • možností plynulého nastavení úhlu mezi sedákem a opěrákem - levnější synchro mechanikou
  • výškově nastavitelným opěrákem tzv. UP-Down
  • synchro mechanikou, která je nastavitelná pouze utahováním pružiny přes šroub pod sedákem židle
  • výškově stavitelnými područkami

Pokud sedíte 8 hodin denně, měli byste uvažovat o koupi kvalitního kancelářského křesla. V tuto chvíli vnímejte své křeslo skutečně jako pracovní nástroj, který musíte přizpůsobit svému tělu.

Cena této kategorie kancelářských křesel je většinou od 5000 Kč do 10 000 Kč a musí splňovat minimálně tyto charakteristiky:

  • kvalitnější synchronní mechanika včetně nastavení hloubky sedáku - nastavení tuhosti pružiny se provádí kličkou z boku židle
  • kovový leštěný Al 5ramenný kříž
  • čalouněný tvarovaný sedák se studenou pěnou (má lepší tvarové schopnosti) stříkanou do formy
  • samostatně výškově nastavitelný a správně tvarovaný opěrák – tzv. UP-Down
  • samostatně výškově i hloubkově nastavitelná bederní opěrka zad
  • nastavitelné 3D područky s měkčenou polyuretanovou pěnou na dotykové části
  • výškově a úhlově nastavitelná podpěrka hlavy
  • kvalitní čalounění na sedáku, případně opěráku

Jestliže ale pracujete na počítači déle než 8 hodin nebo máte problémy se zády, budete potřebovat špičkové ergonomické kancelářské křeslo. Ceny těchto křesel se pohybují od 15 000 Kč do 27 000 Kč. Neznamená to, že všechna budou vyhovovat Vašim potřebám. Nejlepší je si uvedené křeslo vyzkoušet na prodejně a, nebo si ho, pokud ta možnost je, zapůjčit na dobu 2-3 dnů domů.

Za tuto cenu dostanete kvalitu bez kompromisů. Kromě výše uvedených vlastností mají ergonomická zdravotní křesla Therapia ještě další funkce, jako je např.:

  • aktivní systémové zóny na sedáku zabraňující sedět na kraji sedáku a dávat nohu přes nohu
  • zkosený sedák, takže se lépe prokrvují spodní končetiny
  • systém pružin v sedáku které zpříjemňují dosed na židli, sedák je díky nim měkčí a pohodlnější
  • propracovaný systém podpory bederní páteře včetně správného vytvarování celého opěráku, aktivní zóna se nachází nejen pod bederní páteří, ale kopíruje celou páteř a tlačí i mezi lopatky, čímž dochází ke stahování ramen, člověk se při sezení nehrbí a lépe se mu dýchá
  • dále v oblasti bederní páteře možnost přífuku bederní opěrky
  • výškové nastavení opěráku UP-Down s aretací
  • kvalitní synchronní mechaniku s posunem sedáku a rychlo nastavením tuhosti přítlaku opěráku
  • nosnost alespoň 130 kg
  • odpružený píst
  • různé druhy koleček pro měkký či tvrdý povrch
  • kvalitní látky na polstrování s vysokou otěruschopností

Vybrané modely zdravotních židlí Therapia Vám po domluvě rádi zapůjčíme na 2-3 dny k vyzkoušení.

2. Chtějte, aby mělo kancelářské křeslo tyto charakteristiky

  • Kvalitní synchronní mechaniku s možností aretace a zastavením v 5polohách s antischock funkcí, s rychlým nastavením tuhosti mechaniky z boku židle
  • Aktivní zóny na sedáku a opěráku
  • Výškově nastavitelnou opěrku zad UP-Down s kvalitní nastavitelnou hlavovou opěrkou
  • Nastavitelné 3D područky s měkčenou polyuretanovou pěnou na dotykové části (při psaní na klávesnici či manipulaci s myší by zápěstí měla být v jedné přímce s předloktím)
  • Nosnost - dbejte na to, abyste vybrali křeslo, které bude korespondovat s Vaší tělesnou váhou maximum 130-150 kg

3. Ideálně si kancelářské křeslo vyzkoušejte

Vybírat kancelářské křeslo, je jako vybírání bot. Nedá se totiž řídit pouze popisem produktu a obrázkem, ale je vhodné si kancelářské křeslo vyzkoušet, zda Vám sedí. Pokud máte tu možnost, tak kontaktujte prodejce a domluvte si osobní prezentaci. My pro Vás máme otevřený showroom v Českých Budějovicích, kde si můžete většinu našich křesel bez problémů vyzkoušet. Je možno si u nás vyzkoušet i křeslo na pružině tzv. dynamické sezení (balanční sezení) - dle našich zkušeností však nevydržíte se 8 hodin hlídat a sedět rovně, potřebujete k tomu kvalitní ergonomický opěrák. Z toho důvodu nabízíme ergonomické zdravotní židle Therapia od českého výrobce, které hodnotíme jako komplexnější a se kterými jsme my i naši zákazníci spokojeni (většina pracovníků firmy K + V Interier je používá k sezení).

Koupě přes eshop má na druhou stranu mnoho výhod a zvláště v dnešní době často jiná možnost nezbývá. Přesto pokud chcete kancelářské křeslo přes e-shop koupit nejprve si ho vyzkoušejte.

4. Popřemýšlejte o koupi dalšího vybavení ke kancelářskému křeslu

Kancelářská křesla disponují dvěma druhy koleček, pomocí nichž se můžete lépe pohybovat po kanceláři vsedě. Existují měkká kolečka na tvrdé povrchy, jako jsou např. parkety a tvrdá kolečka na měkké povrchy, jako je např. koberec. Pokud ale máte doma linoleum, nebo prostě máte strach, aby se Vám podlaha nepoškrábala, doporučujeme podložku pod židli, která povrch podlahy dokonale ochrání.

Pokud nemáte výškově nastavitelný stůl, tak doporučujeme také nastavitelnou podložku pod nohy. Cílem je mít područky v úrovni stolu. Jen tak nebudete mít zalomená zápěstí a problémy se zápěstními kůstkami. Pokud máte ale vysoký stůl, může se stát, že budete mít chodidla ve vzduchu. V tom případě je podložka pod nohy ideálním pomocníkem.

5. Nekupujte zajíce v pytli

Pokud na kancelářském křesle trávíte většinu pracovního dne, požadujte za svou investici také kvalitní produkt. Prodáváme kancelářská křesla té nejvyšší kvality a proto na většinu kancelářských křesel nad 6000 Kč poskytujeme záruku nikoliv 2 roky, ale rovnou záruku 5 let! Víme totiž, že naše křesla vydrží. Pokud se i poté něco s Vaším křeslem pokazí, poskytujeme levný pozáruční servis. Vaše křeslo Vám tedy bude sloužit dlouhé roky.

Kde koupit kvalitní kancelářské křeslo?

Doufáme, že jsme Vám s výběrem kancelářského křesla pomohli. Vyberte si kvalitní křeslo např. v naší prodejně K + V Interier, kterou najdete v Českých Budějovicích v ulici Mikuláše z Husi 766/39, nebo v našem eshopu. Pokud byste chtěli konzultovat výběr křesla po telefonu, neváhejte nás kontaktovat na čísle +420 608 333 680.